·  ANASAYFA  
·  AVRUPA HABER  
·  MEDYA  
·  EKONOMI  
·  FIRMALAR  
·  SPOR  
·  YAZARLAR  
·  BASIN ÖZETLERI  
·  COCUKLAR  
·  KADIN & YASAM  
·  BEDAVA POST  
·  DOWNLOAD  
·  TREIBER  
   
   


  GENİŞ AÇI

               Erhan Türbedar

 

eturbedar@avsam.org


Balkanlar’daki Müslümanlar

     Zaman zaman Bosna’nın, İslam adına yapılan terörizm ile bağlantıları hakkındaki haberler gündemde yer almaktadır. Nitekim son zamanlarda yayımlanan bazı yazılar, konunun tekrar popülarite kazandığını göstermektedir. Örnek vermek gerekirse, en son olarak Bosna-Hersek’teki NATO karargahı komutanı General Louis Weber, Sırp Cumhuriyeti gazetesi Nezavisne Novine’nin 11 Aralık 2005 tarihli sayısına verdiği demeçte, Bosna’da terörizm bağlantılarının bulunduğunun farkında olduklarını açıkladı. Bundan yaklaşık iki hafta önce ise International Herald Tribune’da “Bosna: Terörizmin Cenneti” ve Washington Post’ta “Balkanlar’da Terörist Hücrelere Yer Var” isimli yazılara yer verilmişti. Her iki yazının temel mesajı, “teröristler Bosna üzerinden Avrupa’ya saldırmaya hazırlanıyor” yönündeydi. Bosna’yla ilgili terörizm durumu gerçekten bu kadar alarm edici seviyede midir?

     ABD’ye yönelik 11 Eylül terör saldırısından sonra, Balkan Müslümanlarını El-Kaide ile bağlantılı kılmak, bazı Balkan politikacı ve gazeteciler için adeta “hobi” haline gelmiştir. Balkanlar’daki Müslümanlar “Beyaz El-Kaide” olarak nitelendirilmiş ve Orta Doğu kökenlilere benzemedikleri için, “Avrupa’daki terörist eylemlerini daha kolay icra edebilecekleri” propagandası yayılmıştır. Başka bir ifadeyle, terörizme karşı açılan uluslararası savaş, Balkan Müslümanları içinde baskın iki topluluk olan Boşnak ve Arnavutların karalanması için kullanılmıştır. Bu tür propagandanın Batılı medya kaynakları üzerinde de etkisi olmuş ve bazen Balkanlarla ilgili terörizm iddiaları yeterince araştırılmadan yazılar yazılmıştır. 

     “Köktendinci” propagandası Arnavut ve Boşnaklara karşı 1980’li ve 1990’lı yıllarda da yapılmıştır. O zamanki amaç, bu Müslümanlara karşı uygulanan baskı ve saldırılara meşruluk kazandırmaktı. O yıllarda İslama ilgi duyan Boşnaklara ve belli ölçüde Arnavutlara karşı köktendinci propagandası yürütülürken, örneğin 1980’lerin ortalarından itibaren, bütün Sırpların dini duyguları zirveye ulaşmış ve Sırp Ortodoks Kilisesi Sırbistan’ın dışişlerinde bile etkili olmaya başlamıştır. 

     1990’lardaki Bosna savaşı yıllarında, İslam ülkelerinden bir grup gönüllünün Boşnakların yayında savaştığı doğrudur. Hatta, 11 Eylül terör saldırısından sonra, bu gönüllülerden bazılarının İslam adına yapılan terörizme bulaştıkları da ortaya çıkmıştır. Boşnak yetkililer bu gerçekleri hiçbir zaman inkar etmeye kalkışmamıştır. Ancak, söz konusu gönüllülerin hepsine terörist muamelesinin yapılmasına da karşı çıkılmıştır. Bu tür konular kaleme alınırken, Bosna savaşında bir miktar Rus, Ukraynalı ve Yunan gönüllülerin, “Ortodoksluk” adına Sırpların yanında savaştıkları gerçeği de göz önüne alınmalıdır. 

     Balkanlar uzun süre sigara, uyuşturucu, silah ve kadın ticareti için uygun bir zemin teşkil etmiştir. Bu kaçakçılık yolları İslam adına yapılan terörizm açısından da elverişli bulunabilir. Ancak bu hastalık sadece Balkanlar’a özgü değildir ve günümüzde dünyanın değişik bölgelerinde benzer kaçakçılık yolları bulunmaktadır. Diğer taraftan Orta Doğu kökenli şüphelilere Balkanlar’dan çok, Batı Avrupa ülkelerinde rastlanabilir. Bir başka deyişle, Balkanlar’da İslam adına yapılan terörizmin bağlantıları vardır, ancak, bu bağlantıların çok daha tehlikeli dozunun Batılı ülkelerde bulunduğu söylenebilir. Nitekim Amerika’daki 11 Eylül terör saldırısını gerçekleştiren eylemcilerin uçaklardaki komutanlarının, uzun süre Batılı ülkelerde normal bir vatandaş gibi yaşadıkları bilinmektedir. 

     Balkanlar’daki İslam karalanacak yerde, “Avrupa’daki İslamın” şekillenmesine bir model olarak kullanılabilir. Nitekim Balkanlar’daki İslam üzerine çalışmalarıyla bilinen Fransız akademisyen Xavier Bougarel, bu fikrin söylemini yapmaktadır. Bu çerçevede, Suni İslamın bağnaz yorumlarının Balkanlar’a ve Avrupa’nın diğer kısımlarına yayılmasını engelleyebilecek konumda olan Türkiye’ye çok önemli görevler düşmektedir. Bir başka ifadeyle, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile değişik dini temaslar yoğunluk kazanacağı için, Türkiye’deki Suni İslam anlayışı Balkanlar’da pekişecek, aynı zamanda genel “Avrupa İslamı” olumlu yönde şekillenecektir. 

Kosova -19.12.2005
AVSAM 
Balkan Araştırmaları Masası
eturbedar@avsam.org

 YAZARIN DİĞER YAZILARI:

Balkanlar’daki Müslümanlar


   
SAYFA BASI

| Ana Sayfa | Haberler| Gazeteler | Ekonomi | Firmalar | Spor | Yazarlar 

Copyright © Mima Datentechnik / Jülicherstr.20 / 52070 Aachen / Deutschland
Tel:
+49 (241) 900 57 50 (pbx)  Fax: +49 (241) 99 777 57  
e-posta:
info@Turkpartner.de
Bu site Mima Datentechnik Internet Servisi tarafýndan hazýrlanmaktadýr

Erhan Türbedar
Balkanlar’daki Müslümanlar
Ayten Kılıçarslan
Türkler şiddet kurbanı
Hidayet Kayaalp
İletişim Kavşağının İşaret Levhaları: İlgi Kalıpları
M. Ali Aladağ
Moderniteye Direnen Değerlerimiz
Prof. Dr. Ümit Özdağ
Kimlik Meseleleri
Yılmaz Kuzucu
Aküyü doldurmak
Ali Kılıçarslan
İlk kadın başbakan
Mahmut Aşkar
Kimliğimin Altı-Üstü
Mustafa Can
Ben Uyumdan Yanayım, Ya siz..........
Serdar Çelebi
Fransa olayları ve Avrupa’da ‘Yeni Irkçılık’
Orhan Aras
İnsanlık öldü mü?
Yakup Tufan
Fransa’nın İmajı
Üzeyir Lokman  Çaycı
Sana " Bir Gecede Kal" Demem
Nuran Yelkenci
Hayal Gücü Sınırlarının Ötesinde...
Sebahattin Çelebi
kadıköy
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
Rumları Ab Kürtleri ABD koruyor...
Veli Kalli
Gurbette Vatan Sevgisi
Şefik Kantar
Davul Tozu, Minare Gölgesi
Betül Parlar
Hey du...
Hasan Kayıhan
Türkçenin Tabak Sesleri(!)
Fikret Ekin
Türkiye’nin “Sorunu”
Şensel Aşkın
Bilginin/Doğruların Etkinliği
İsmail Tüysüz
Son İki büyük Revulusyonda İstanbul`un Önemi
Halil Gülel
Gerçek Güzellik
Muhsin Ceylan
Berlin’e hayali bir soru
Ozan Yusuf Polatoğlu
Bir taraf ‘şan’ (!) alıyor
Bir taraf ‘perişan’ oluyor
Dr. Nebil Bozdoğan
Botox zehir mi ilaç mı?
Sizden Biri
Sen neymişsin be abi?
Alperen Çelik
Yeni Vietnam IRAK
İsmail Altıntaş
İslâm Dininin Engellilere Sağladığı Kolaylıklar
Latif Çelik
Ayný acýyý duyanlar en samimi olanlardýr
Dr. Nebil Bozdoğan
Kozmetik cilt tedavisi amaçlı lazer uygulamaları
Fazlı Arabacı
Yaralı bir bilinç