·  ANASAYFA  
·  AVRUPA HABER  
·  MEDYA  
·  EKONOMI  
·  FIRMALAR  
·  SPOR  
·  YAZARLAR  
·  BASIN ÖZETLERI  
·  COCUKLAR  
·  KADIN & YASAM  
·  BEDAVA SMS  
·  BEDAVA POST  
·  DOWNLOAD  
·  TREIBER  
·  CHAT  
·  NETMEETING  
   
   


Uzman Gözüyle

          Dr. Nebil Bozdoğan

 

info@turkpartner.de



DERİ KANSERİ  ARTIK ÇOK YAYGINLAŞTI!

Cildinizdeki bazı lezyonların (ben, sivilce vb) kötü huylu olup olmadığını en az bir kere merak etmişsinizdir herhalde. Deri kanserleri hakkında basit birkaç bilgiye sahip olmanın hayatınızı kurtarabileceğini hiç düşündünüz mü?

  Vücudumuzun herhangi bir yerinde, herhangi bir dokudan kanser gelişebileceği bilinmektedir. İç organlarda veya gözle görülmeyen yerlerde oluşan kanser, ancak belirti verdiğinde veya check-up sırasında tesadüfen ortaya çıkabilir. Ama deri kanserlerinin özelliği iç organlarda veya derinin altında değil, gözle görülen yerde (deride) olmasıdır. Bu nedenle erken teşhisi en kolay olan kanser türleri olarak nitelendirilebilir. Yeter ki insan cildindeki şüpheli lezyonları (ben, sivilce, yara, kabuklanma vb.) erkenden ilgili doktora göstersin. Gözle görülen bir bölgedeki kanserin ilerlemesine müsaade etmek hiçbir insan için akılcı bir davranış sayılmaz.
  Erken teşhisin en önemli düşmanı korkudur. ‘Aman kanser olmasın’ korkusunun faydası olmadığı gibi zararı da vardır. Eğer bir deri lezyonu deri kanseri ise onu bekletmek kurtuluşu engellemekten başka işe yaramaz.  Diğer yaygın bir korku ise deri lezyonlarına cerrahi tedavi uygulanırsa kansere döneceği şeklindedir. Bu da son derece yanlış bir inanıştır, çünkü lezyon deri kanseri bile olsa tedavisi zaten çoğu zaman cerrahi olarak çıkarılıp vücuttan uzaklaştırılmasıdır. 

  Deri kanserlerinin temel olarak 3 ana çeşidi vardır: ‘Malign Melanom’ (MM), ‘Yassı Hücreli Karsinom’ (SCC) ve ‘Bazal Hücreli Karsinom’ (BCC). En çok suçlanan etken ise güneş ışınlarıdır. Son yıllardaki ozon tabakası yırtığı nedeniyle filtre edilmeden yeryüzüne ulaşan kanserojen ultraviyole ışınları, sürekli maruziyet durumunda (etkileri deri üzerinde birikerek) deri kanserine yol açabilirler. Son yıllarda deri kanserine yakalanan insan sayısındaki artma dikkat çekmektedir.

  Deri kanserlerinden korunmanın en önemli yolu sürekli güneş ışınlarına maruz kalmanın zararlı olduğunu bilmek ve (özellikle en yoğun olduğu saatlerde) güneş ışınlarından kaçınmaktır. Mekanik olarak siperlikli şapka, uv filtreli gözlük camları ve yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanma alışkanlığı işe yarar.

  Deri kanseri çeşidine göre değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Önceden var olan bir benin özellik değiştirmesi, yeni bir ben çıkması, deride kendinden oluşan şişlik, kısa sürede iyileşmeyen yara ve kabuklanma bir deri kanseri başlangıcı olabilir. Ağrı hemen hiçbir zaman erken belirti değildir. Deri kanseri bu dönemde çok küçüktür ve kolayca tedavi edilebilir.
   Şüpheli bir deri lezyonunun deri kanserinden ayırılması, ancak uzman bir doktorun muayenesiyle; gerektiğinde lezyonun çıkartılması ve mikroskop altında incelenmesi ile olur. Lezyon   büyükse doktor biyopsiye gerek görebilir. Sonuçta mikroskopik inceleme tam teşhisi koydurur. Deri kanserlerinin büyük çoğunluğunda tedavi cerrahi olarak çıkarılıp vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Küçük bir deri kanserinde bu olay lokal anestezi ile basitçe yapılabilir ve tedavi tamamlanır! Ancak daha büyük deri kanserlerinde yapılacak ameliyat büyük olduğu gibi, ilave tedaviler de gerekebilir. Hem de yaşam şansı belirgin şekilde azalabilir.
  Örnek olarak bir aydır cildinde MM (malign melanom) bulunan bir hasta, 10 dakikalık lokal anestezi ile yapılan bir operasyonla bu kanserden tamamen kurtulabilir, hemen evine gidip hiçbir şey olmamış gibi işine gücüne de dönebilir. Aynı hasta aynı tümörü 1 sene bekletirse bu süre içinde tümör enine ve/veya dikine büyüyeceği için 4-5 saatlik genel anestezi ile yapılan bir ameliyat (tümör çıkarılması ve komşu lenf bezlerinin temizlenmesi) sonrasında hastanın en az 4-5 gün hastanede yatması gerekebilir. Tümörün bekletildiği süre zarfında vücudun başka yerlerine yayılma olasılığı çok arttığı için kemoterapi veya radyoterapi ihtiyacı da olabilir. Bütün bu tedavilere rağmen yaşam şansı %40 a düşebilir.

  Bu çarpıcı örnekten hergün çok sayıda yaşanmaktadır. Deride şüpheli bir lezyon (ben, yara, kabuklanma, vb) olduğunda bu konu ile uğraşan merkezlerde bir ‘Dermatolog’ veya ‘Plastik Cerrahi Uzmanı’na danışmak gereklidir. Ülkemizde de deri kanserlerinin teşhis ve tedavisi ile uğraşan deneyimli ekipler mevcuttur. Unutmayın, gözle görülen bir bölgedeki kanserin ilerlemesine müsaade etmek hiçbir insan için akılcı bir davranış sayılmaz!
SAYFA BASI


Yazarın diğer yazıları:

Deri kanseri çok yaygınlaştı
Şişmanlık tedavisinde Yenilikler

   
SAYFA BASI

| Ana Sayfa | Haberler| Gazeteler | Ekonomi | Firmalar | Spor | Yazarlar 

Copyright © Mima Datentechnik / Jülicherstr.20 / 52070 Aachen / Deutschland
Tel:
+49 (241) 900 57 50 (pbx)  Fax: +49 (241) 99 777 57  
e-posta:
info@Turkpartner.de
Bu site Mima Datentechnik Internet Servisi tarafýndan hazýrlanmaktadýr

Dr. Nebil Bozdoğan
Deri kanseri çok yaygınlaştı
Sizden Biri
Sahipsiz
Mahmut Aşkar
İrticacılar yine hortluyor
Üzeyir Lokman Çaycı
Gurbet Çiçekleri
Fazlı Arabacı
Yaralı bir bilinç
Şefik Kantar
Son ziyaret üzerine
Fikret Ekin
İnsanlığa Kurulan Tuzak
Muhsin Ceylan

Temizlikçi Erika´nın oğlu Başbakan

İsmail Altıntaş
Üç Aylar ve Zamanın Kutsallığı
Ismail Tüysüz
Yeşilçamda bir emekci
Latif Çelik
İyi geceler Türkiyem. Rahat uyu…
Ali Kılıçarslan
40 yıl önce 40 yıl sonra
Ramazan Alp
Şiirin yalnızlığı