·  ANASAYFA  
·  AVRUPA HABER  
·  MEDYA  
·  EKONOMI  
·  FIRMALAR  
·  SPOR  
·  YAZARLAR  
·  BASIN ÖZETLERI  
·  COCUKLAR  
·  KADIN & YASAM  
·  BEDAVA SMS  
·  BEDAVA POST  
·  DOWNLOAD  
·  TREIBER  
·  CHAT  
·  NETMEETING  
   
   


Uzman Gözüyle

          Dr. Nebil Bozdoğan

 

info@turkpartner.de


KOZMETİK CİLT TEDAVİSİ AMAÇLI LAZER UYGULAMALARI

 
‘Lazer epilasyon, lazerle ameliyat’ vb. günlük lügatımıza hızla giren bu ‘lazer’li kelimeler hakkında ne kadar biliyoruz?  Lazer nedir, insan dokusunda ne gibi etkilere yol açıyor?  Gerçekten etkili tedaviler sağlıyor mu?

LAZER IŞINI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

  Lazer ışını, lazer boşluğundan çıkan monokromatik, parlak, tek yönlü ve kuvvetli bir ışıktır. Lazer boşluğu içindeki ortam, çıkan ışının dalga boyunu belirler. Işının dalga boyu kısaysa, diğer yapıları koruyarak doku içinden, daha özel noktalara ulaşmayı sağlar. Kolay kontrol edilebilen bu ışın yoğunluğundan bir şey kaybetmeden uzun mesafeler alabilir. Bu özellikler yüksek yoğunluktaki ışının fiberoptikler vasıtasıyla belirli küçük bir alana odaklanmasını sağlar..

LAZER-DOKU İLİŞKİSİ

    Deriye temas eden lazer ışını yansıyabilir,  iletilebilir, dağılabilir veya emilebilir. Her bir tabakadan    sadece emilen ışın dokuda etkisini gösterir.  Deri içinde kromofor denilen belirli yapılar ışını emerler. Vücutta bulunan  kromoforlar, hemoglobin, oksihemoglobin, ve melanindir. Dövme mürekkebi vs gibi maddeler de harici kromofor olarak davranır. Örneğin hemanjiom (Gorbaçov’daki gibi doğuştan ciltte olan bordo renkli leke bir hemanjiom çeşididir) tedavisinde kullanılan lazer ışını oxyhemoglobin tarafından emilerek ısıya dönüşür ve damar duvarı parçalanır böylece tedavi gerçekleşmiş olur. 

Lazer ışınının dalga boyuna göre adı değiştiği gibi etkilediği dokular da değişir. 

  Tıbbi olarak öngörülen lazer cihazları ve uygun dozlarda uygun dokulara uygulanan lazer ışınının insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Kanserojen etkisi tesbit edilmemiştir. Zaten yıllardan beri göz kırma kusuru tedavisinde lazer kullanılmaktadır. Bu konuda Amerikan FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlıgı) standartları tüm dünyada belirleyicidir. 

CİLT TEDAVİSİNDE EN ÇOK KULLANILAN LAZER ÇEŞİTLERİ

    Cilt Tedavisi Amacıyla Kullanılan Lazerler en çok 

1.Damarsal Lezyonlar - Hemanjiom= doğuştan yüz ve vücutta bulunan koyu kırmızı lekeler 

-Telanjiektazi= Yüz ve vücuttaki kılcal damar çatlamaları
- Bacaklardaki variköz damar genişlemeleri

2.Epilasyon – Yüz ve vücutta istenmeyen tüylerin giderilmesi 

3.Yüz Gençleştirme ve Lekeler için Cilt Soyma 

4.Dövme silinmesi 

için  kullanılmaktadır. 

    Damarsal lezyonlar için en çok pulsed dye lazer ve Nd:YAG lazer kullanılır. Q-switched lazerler koyu pigmentli lezyonların tedavisi ve dövme silinmesinde kullanılır. Dövme mürekkeplerinin tüm renklerini tek bir lazerle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Koyu tenli hastalarda, melanine absorbsiyon miktarı daha düşük olan Q-switched Nd:YAG lazerlerin kullanılması daha uygundur. Deri soyma ve yüz gençleştirme amacıyla CO2 ve Erbium YAG lazer en çok kullanılmaktadır. 

  Epilasyon için günümüzde en modern yöntem lazer epilasyondur. Ağda vb yöntemler yalnızca kılların ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Kıl kökleri kıl üretmeye devam ederler ve kısa süre içinde istenmeyen kıllar tekrar görülür.  Elektro-epilasyon, iğne ile kıl köklerine tek  tek   elektrik akımı verilerek köklerin parçalanıp yok edilmesi amacını taşır. Bu yöntem ağrılı, senelerce tekrarlanması gereken çok yavaş bir yöntemdir. İz bırakma şansı vardır. Oysa lazer epilasyon hızlı ve ağrısızdır.Tek seferde yüzlerce kıl kökünü yoketmek mümkündür Günümüzde epilasyon için diode ve Nd:YAG lazer daha iyi optik penetrasyona sahiptir. Bu sistemlerin hepsinde hedef kromofor, folliküler melanindir . İz kalma şansı yeni teknoloji içeren  Nd YAG lazer ile söz konusu edilemeyecek kadar nadirdir.

LAZER UYGULAMASI

    Sarışın, açık tenli, ince ciltli hastalar lazer tedavisinde en ideal gruptur. Ancak diğer hastalarda da cilt tipine göre yeni lazer cihazları ile  iyi sonuçlar elde edilebilir  Bu kararı doktorun vermesi uygundur. Lazer işleminden önce cildi hazırlamak üzere ilaç başlanabilir. Lazer işlemi ehliyetli bir merkez veya muayenehanede yapılabilir. Lazer tedavisi sırasında ışınların zararlı etkilerinden sakınmak ve gözleri korumak için  özel koruyucu önlemler alınmakta, yansıma özelliği olmayan aletler kullanılmaktadır. Lazer işlemi yapılan bölgeye göre değişen sürelerde tamamlanmakta, iyileşmesi de genellikle çabuk olmaktadır. 

    Lazer tedavilerinde bazan birden fazla seans gerekmektedir. Örneğin lazer epilasyonda genellikle üç veya daha fazla seans gerekir, seans aralıkları bölgeye göre 1-2.5 ay arasında olabilir.

LAZER İLE TEDAVİ EDİLMEMESİ GEREKEN CİLT HASTALIKLARI

  Pigmente lezyonların bazıları (doğumsal bazı benler, leke gibi görünen ancak aslında deri kanseri veya kansere dönüşebilecek lezyonlar)  lazer ile tedavi edilmemeli ve doku biyopsisi ile  inceleme yapılmalıdır. Bu ayırımı dermatoloji uzmanı veya plastik cerrahi uzmanının yapması uygundur. Hatta homojen olmayan, büyük lezyonlar için çok sayıda biyopsiler gerekebilir. 

LAZER TEDAVİSİ KARARI VERİRKEN DİKKAT !

 
Pratikte değişik lazerlerin çekici reklamları  konuya yabancı insanlar için gerçekten kafa karıştırıcıdır. Ticari kaygılarla insanlar yanlış lazerlere yönlendirilebilmektedir. Bu durum bazen  telafisi zor sağlık problemlerine bile neden olabilir.  Bilinçli olmak hiçbir tedavide olmadığı kadar lazer tedavisinde gereklidir. Lazer tedavisi söz konusu olduğunda konu ile ilgili kişilerden yardım almak işe yarayabilir, ayrıca lazer cihazının FDA onayı (Amerikan Standartı), kullanıcının uzmanlık alanı ve deneyimi mutlaka öğrenilmelidir.  

SAYFA BASI


Yazarın diğer yazıları:

Kozmetik cilt tedavisi amaçlı lazer uygulamaları
Sars hastalığı ve bukünkü bilgilerimiz
Kellik tedavisinde son nokta: saç ekimi
Deri kanseri çok yaygınlaştı
Şişmanlık tedavisinde Yenilikler

   
SAYFA BASI

| Ana Sayfa | Haberler| Gazeteler | Ekonomi | Firmalar | Spor | Yazarlar 

Copyright © Mima Datentechnik / Jülicherstr.20 / 52070 Aachen / Deutschland
Tel:
+49 (241) 900 57 50 (pbx)  Fax: +49 (241) 99 777 57  
e-posta:
info@Turkpartner.de
Bu site Mima Datentechnik Internet Servisi tarafýndan hazýrlanmaktadýr

Dr. Nebil Bozdoğan
Kozmetik cilt tedavisi amaçlı lazer uygulamaları
  Şensel Aşkın
Yüzleşme
Alperen Çelik
Saddam - ne idi, ne oldu, ne olacak?
Hidayet Kayaalp
´´Değişim mi, Gelişim mi?´´
Üzeyir Lokman Çaycı
Hazır mısınız çocuklar?
Ali Kılıçarslan
Anti-İslam kampanyası
İsmail Altıntaş
Yılbaşı ve Noel Üzerine Düşünceler…
Latif Çelik
Yıl 1907… Almanya´da 12 bin Türk işçisi…
Fikret Ekin
Ne olur, ne olmaz
Sizden Biri
Nadan elinden
Ismail Tüysüz
Yılbaşı ve noel kutlamaları hakkında neler biliyoruz
Ozan Yusuf Polatoğlu
Nice Saddam nice Bush geçti bu dünyadan
Mahmut Aşkar
Dik durun!
Sebahattin Çelebi
Memleket Gülüm
Ayten Kılıçarslan
Azınlık Türk kadın hareketi var mı?